korfbalvereniging KZ Danaïden Leiden
(07 dec) Wedstrijdverslag TOP C1 - KZ Danaiden C1

Eerste punten in de Hoofdklasse

 

Dit weekend stond voor onze C1 de tweede wedstrijd in de hoofdklasse op het programma tegen streekgenoot TOP/SolarCompleet C1. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden. TOP is immers een nieuwe jonge ploeg in opbouw, KZ Danaïden is onervaren in de hoofdklasse en beide ploegen hadden nog geen punten gepakt voorafgaand aan dit duel. De winnaar zou dus een belangrijke slag slaan.

 

De wedstrijd begon vanaf het eerste fluitsignaal gelijk goed. Het eerste schot van TOP werd direct gepromoveerd tot doelpunt, waarna in de daaropvolgende aanval van KZ Danaïden meteen gescoord werd met een doorloopbal van Lars. Dit, zo bleek later, zou niet zijn enige rake doorloopbal van de dag zijn.

 

Deze furieuze start van de wedstrijd werd door KZ Danaïden brutaal doorgetrokken. Gedurende het eerste kwart van de wedstrijd werd TOP overrompeld door het aanvalsspel van KZ Danaïden. Dit leidde tot een run van 4 doelpunten, waardoor een voorsprong van 1-5 werd gepakt. En u raad het al, één van deze 4 doelpunten was wederom een rake doorloopbal van Lars.

 

Na deze 1-5 tussenstand kwam TOP ook eindelijk los. Met goed uitgespeelde kansen, met ook hier een mooie doorloopbal, kon TOP het verschil weer kleiner maken. Het verschil werd echter nooit kleiner dan twee en met rust was het verschil met een stand van 6-10 weer teruggebracht naar 4 punten.

 

In deze eerste helft was goed zichtbaar dat deze wedstrijd een clash tussen twee verschillende speelstijlen was. TOP hechtte in zijn aanvalsopbouw grote waarde aan het neerzetten van een goede rebound. Een kans werd alleen genomen wanneer er een rebound stond. Daarnaast werden de kansen ook vaak met een aangeef genomen, waardoor ook vaak dezelfde personen de kansen en doelpunten maakten.

Het aanvalsspel van KZ Danaïden was daarentegen gericht op veel bewegende spelers, snelle combinaties, veel diepgang, spelverplaatsingen vanuit de aangeef, veel schieten en druk naar binnen geven, maar geen vaste rebound. In het scoreverloop is dan ook te zien dat bij rust 7 van de 8 spelers minimaal één doelpunt hadden gemaakt.

 

Na rust veranderde het spelbeeld. Waar KZ Danaïden voor rust makkelijk kon combineren en veel druk naar binnen kon geven, was dit na rust niet meer het geval. Hier moet een groot compliment worden gegeven aan de dames van TOP. Zij verdedigden in de tweede helft goed voor, waardoor KZ Danaïden moeite had om de aangeef neer te zetten. Hierdoor kon de rest van de verdediging van TOP ook de druk op hun tegenstander opvoeren. KZ Danaïden had daardoor in de tweede helft meer moeite om tot goede schoten te komen.

 

TOP ging in de tweede helft aanvallend gewoon door waar ze in de eerste helft gebleven waren. Ze zetten een goede rebound neer, namen de goede schoten en zowel de dames als de heren gaven goed druk naar binnen. Doordat TOP beter verdedigde en zelf bleef scoren, zorgden ze ervoor dat het verschil in de stand steeds kleiner werd. Van 10-14 werd zelfs het gat verkleind naar 13-14.

 

Ondanks dat KZ Danaïden in de tweede helft meer moeite had in de aanval, gaf dat geen reden voor paniek. Er bleef geduldig gezocht worden naar de juiste kansen zonder concessies te doen aan onze speelstijl. Er bleef gezocht worden naar de goede combinaties, naar de diepgang, naar de vrije persoon en de beste kans. En ondanks dat de spanning hoog was vanwege het verschil van 1 punt, schoot Jasmine 4 minuten voor tijd uiterst koel de bevrijdende 13-15 binnen. TOP had zo’n grote krachttoer uitgevoerd om het verschil kleiner te maken en dichter bij KZ Danaïden te komen dat na dit doelpunt de tank leeg was en het niet meer lukte om te scoren. De wedstrijd werd passend afgesloten door KZ Danaïden met, hoe kon het ook anders, een rake doorloopbal van Lars. Hij besliste de eindstand op 13-16.

 

Met deze winst zijn de eerste punten in de Hoofdklasse gehaald. Hele belangrijke punten ook, want met deze winst hebben wij bewezen, ook aan onszelf, dat wij thuis horen op dit niveau. Natuurlijk moeten we realistisch zijn en is het belangrijkste dit seizoen dat wij ons ontwikkelen door ons te meten met de top van Nederland. Toch kijken we met hoop en optimisme en enorm veel zin naar het restant van dit zaalseizoen, want we hebben laten zien dat wij het niveau kunnen bereiken om mee te kunnen doen in de Hoofdklasse.

 

Trotse coaches,

 

Ferdy, Joey en Marco     datum publicatie: 09-dec-2019
(C)opyright 2010/2020 KZ Danaïden